Het weer in Miami

Als je naar Miami gaat dan krijg je te maken met een klimaat dat op de grens ligt van een tropisch moessonklimaat (Am-klimaat) en een subtropisch klimaattype. Als je net wat verder landinwaarts gaat dan is er sprake van een warm zeeklimaat (type Cfa binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger). Miami dankt de tropische classificatie aan de hoge temperaturen die hier het hele jaar door geregistreerd worden. Overdag liggen de maximumtemperaturen gemiddeld tussen de 25 en 33 graden Celsius. Ongeveer 230 tot 240 dagen per jaar wordt de tropische grens van dertig graden behaald.

Kenmerkend voor Miami, net als een groot deel van Florida overigens, is dat er sprake is van twee seizoenen. Het droge seizoen begint in november en duurt tot en met april. In die periode is de kans op regen kleiner, daalt de relatieve luchtvochtigheid en is het zonniger in Miami. Het natte seizoen begint in de loop van mei en duurt tot het einde van oktober. De kans op een regen- of onweersbui is dan groet, de zon is minder vaak te zien en er is sprake van een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid, waardoor het bij de hogere temperaturen die op dat moment heersen benauwder en klammer aanvoelt.

Temperaturen

Hoewel Miami een tropisch klimaattype kent, betekent dit niet dat de stad het hele jaar door te maken heeft met tropische temperaturen. In het winterseizoen zijn de temperaturen meer gematigd. Het kwik kan dan wel oplopen naar de tropische grens, maar maximumtemperaturen van 20 tot 27 graden zijn dan meer gebruikelijk. ’s Nachts daalt het kwik dan gemiddeld naar 12 tot 18 graden Celsius. Als er een sterke stroming vanuit het noorden staat waarbij ijskoude poollucht diep Amerika in kan stromen dan kan dat het weer in Miami dusdanig beïnvloeden dat de temperatuur in de nacht tot iets onder het vriespunt daalt. Overdag kan het dan gebeuren dat de maximumtemperatuur amper boven de tien graden uitkomt. Dat is voor de locals extreem weer. Voor vakantiegangers die speciaal voor de winterzon naar Miami reizen betekenen dergelijke temperaturen wel een tegenvaller, maar zij ervaren het niet als extreme kou.

Vanaf maart merk je dat het warmer wordt in Miami en twee maanden later zijn maximumtemperaturen van rond de dertig graden al vrij gewoon. In de zomer wordt het nog wat warmer. Gemiddeld is het overdag dan 30 tot 34 graden Celsius en je merkt vooral dat het ’s avonds nog maar zeer langzaam afkoelt. De laagste etmaaltemperatuur ligt dan ongeveer  rond de 24 tot 27 graden Celsius. Je mag dat met recht zwoele nachten noemen. Pas vanaf oktober dalen de temperaturen weer beetje bij beetje.

Het weer in Miami

Neerslag

Op jaarbasis valt er ongeveer 1300 tot 1700 millimeter neerslag in Miami. De uiteindelijke hoeveelheden kunnen per jaar redelijk wat uiteenlopen, maar ook lokaal binnen Miami kunnen er duidelijke verschillen voorkomen. Statistisch gezien valt er gemiddeld ongeveer tien procent minder neerslag in Miami Beach dan in Downtown Miami. En dat terwijl daar slechts een afstand van enkele mijlen tussen zit! De verschillen worden veroorzaakt door een aantal factoren die het neerslagpatroon beïnvloeden. Ten eerste zijn er zowel de Atlantische Oceaan als de Golf vanMexico die depressies naar Florida kunnen sturen. Regen die vanaf de westkant Florida binnentrekt zorgt vaak voor meer neerslag landinwaarts, maar minder regen aan de oostelijke kant van Miami. Dat is waar Miami Beach ligt. De Atlantische Oceaan kan daar als blokkade optreden voor depressies die vanuit de westelijke richting komen.

In het zomerseizoen geldt ook natuurpark Everglades als een bron voor lokale buien. Dit immense moerasgebied zorgt voor veel verdamping van water, dat door de instabiele atmosfeer vrij snel weer als regen uit de lucht komt vallen. Deze regen valt vaak niet zo ver van de Everglades af. Miami is een plek die geregeld door buien getroffen wordt die boven het moeras ontstaan zijn.

Neerslag valt bijna altijd in de vorm van regen. Hagel komt heel af en toe voor en bij extreme uitzondering kan er zelfs een vlok sneeuw vallen. Toen op 18 januari 1977 delen van Miami getrakteerd werden op een dunne witte laag was dat serieus wereldnieuws. Want sneeuw is iets wat je normaliter niet zomaar zult zien in de zuidelijke regionen van Florida.

Als je kijkt naar wanneer er welke hoeveelheden neerslag vallen, dan zie je duidelijk dat er vanaf de maand mei sprake is van toenemende regen. De kans op een dag met regen is in mei en oktober ongeveer 38%. Vaak is dat in de vorm van een bui, maar je kunt ook de kans hebben op een dag die vrijwel geheel in het water loopt. In augustus is de kans op een dag waarin er enige neerslag valt het grootste: ongeveer 62%. Juni is de maand waarin er gemiddeld genomen de meeste hoeveelheid neerslag valt: ongeveer 160 millimeter binnen de gehele maand. De wintermaanden zijn aanzienlijk droger. In december, januari en februari valt er gemiddeld iets meer dan dertig millimeter per maand.

Houd er rekening mee dat het daadwerkelijke neerslagpatroon flink af kan wijken van de langjarige gemiddeldes. Zo kunnen wij ons onze eerste keer Miami nog goed herinneren. Dat was in juni 1995. Tijdens deze twee weken durende reis hebben we de eerste vijf dagen te maken gehad met warm en overwegend zonnig weer. Toen kwam er een plotse weeromslag waarbij er in twee dagen tijd ongeveer 150 millimeter regen gevallen is. De lokale televisie toonde beelden van ondergelopen straten in Miami. Uiteindelijk heeft het bijna een week lang veel geregend en heeft de zon zich amper laten zien. In die week is er bijna het dubbele aan neerslag gevallen van wat er normaal in de hele maand juni valt. En dat is al de natste maand in Miami! De laatste twee of drie dagen was het weer volle bak zon en vooral erg benauwd door de hoge luchtvochtigheid op dat moment.



Zon

Als je in Miami bent dan heb je een vrij grote kans op zonnig weer. Dat is zo gedurende het hele jaar. Als je de klimaatstatistieken bekijkt dan zie je dat de kans op zwaar bewolkt tot geheel bewolkt weer gedurende het kalenderjaar altijd ergens tussen de 30 en 35 procent ligt. Alleen de maand juni is wat somberder met een kans van veertig procent dat de zon overdag niet of amper te zien is. De kans op onbewolkt tot licht bewolkt weer is het grootste in de periode november tot en met april: ongeveer zestig procent.

Op jaarbasis is Miami goed voor gemiddeld 3000 tot 3300 uren aan zonneschijn. Hiermee wordt het aantal uren bedoeld dat de zon ongehinderd door bewolking te zien is. Dit is dus iets anders dan de hoeveelheid daglicht per etmaal.

Orkanen

In Miami kun je te maken krijgen met een orkaan. Een orkaan is een zware tropische storm waarbij er sprake is van windsnelheden van tenminste 118 kilometer per uur. De gemiddelde windsnelheid moet dan gedurende 10 minuten minstens de orkaangrens van 118 kilometer per uur halen. Orkanen ontstaan boven de Atlantische Oceaan. Meestal is er zeewater nodig met een temperatuur van tenminste 27 graden Celsius, maar er zijn ook orkanen die bij lagere temperaturen ontstaan zijn. Het orkaanseizoen begint in juni en duurt tot begin december. In dit seizoen bestaat de kans dat er orkanen ontwikkelen die het weer in Miami beïnvloeden. Dat is niet iets dat jaarlijks gebeurt. Soms heb je enkele jaren op rij dat er geen orkaan in de buurt van Florida komt.

De kans dat Miami vol getroffen wordt door een orkaan is kleiner dan velen denken. Als je kijkt naar de historie dan is Miami twee keer vol geraakt door een orkaan. Dat was in 1926 (de 1926 Miami orkaan) en in 1964 (orkaan Cleo). Andere orkanen zijn (zeer) dicht in de buurt gekomen en hebben daarbij wel aanzienlijke schade aan Miami opgeleverd. Denk hierbij aan orkaan Andrew in 1992, orkaan Katrina in 2005 en vrij recent orkaan Irma in 2017. Dat is dezelfde orkaan die het eiland Sint Maarten vol trof met desastreuze gevolgen van dien.

Als je als toerist al te maken krijgt met orkaanactiviteit terwijl je in Miami bent dan is het belangrijk om de instructies van de autoriteiten, het hotelpersoneel en eventueel je reisorganisatie op te volgen. Zij weten of en hoe er eventueel geëvacueerd moet worden en hoe het zit met de vluchten als de luchthaven van Miami door een orkaan tijdelijk gesloten moet worden.

orkaan Andrew koerst richting Florida