Miami ligt vanuit Nederland gezien aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Dit feit in combinatie met de hemelsbrede afstand van pakweg 7500 kilometer vanaf Amsterdam zorgt ervoor dat het vliegtuig het aangewezen transportmiddel is om naar Miami te reizen. Met de auto of trein is onmogelijk. Een andere optie is om met een cruiseschip de overtocht te maken. Een paar keer keer per jaar varen cruiseschepen tussen Europa en Amerika. Dat gebeurt onder andere tijdens de seizoenswissels rond mei en oktober. Het is dan wel de vraag of je zowel heen als terug kunt varen.
Vliegen naar Miami
Vluchtduur
De meest ideale situatie is als je rechtstreeks naar Miami kunt vliegen. Je reistijd bedraagt dan om en nabij de tien uur. De exacte vluchtduur hangt af van de route die het vliegtuig toegewezen krijgt van de luhctverkeersleiding, de hoeveelheid tegenwind die er onderweg op hoge hoogte staat en met welk toestel je vliegt. De maximale kruissnelheid kan per vliegtuig verschillen. Omdat je op de route van Miami richting Amsterdam vaak de wind in de rug hebt kunnen deze vluchten iets sneller verlopen dan de heenvlucht. In het meest gunstige geval kan de totale vluchtduur dan rond de acht uur uitkomen.
Als je een vlucht boekt met een overstap (of meerdere keren overstappen) dan ligt de totale reisduur natuurlijk hoger. Hoelang je onderweg bent is afhankelijk van de route, van waar je overstapt en hoe lang de overstap duurt. Als je via een andere luchthaven in de Verenigde Staten reist dan is het aan te raden om voldoende tijd in te bouwen voor de overstap. Je moet bij aankomst op de eerste luchthaven in Amerika door de immigratie en douane heen. Dat kan meer tijd kosten dan je zou willen. Mogelijk moet je ook nog van terminal wisselen (van ‘international’ naar ‘domestic’). Wij zouden voor een overstap in de VS voor tenminste 2,5 tot 3 uur aan overstaptijd pakken.
Met KLM naar Miami vliegen
KLM is een veel gekozen manier om naar Miami te vliegen. Deze Nederlandse luchtvaartmaatschappij onderhoudt zowel rechtstreekse als indirecte vluchten naar Miami. Voor de vluchten met overstap werkt KLM samen met verschillende maatschappijen binnen hun eigen netwerk zoals Air France en Delta. Vliegtickets van KLM zijn niet altijd de goedkoopste, maar redelijk wat reizigers uit Nederland hebben vanwege uiteenlopende redenen een voorkeur om met onze eigen blauwwitte trots te vliegen. Zo kun je punten sparen via het spaarprogramma Flying Blue en redelijk wat Nederlanders vinden het ook prettig dat ze aan boord van het vliegtuig gewoon Nederlands kunnen spreken.
Normaal gesproken liggen de prijzen voor vliegtickets van KLM naar Miami zo ergens rond de achthonderd euro of hoger. Tijdens de schoolvakanties zijn prijzen van boven de duizend euro geen uitzondering. De vraag naar intercontinentale vluchten ligt dan hoog wat resulteert in hogere vliegtarieven. Het maakt dan vaak weinig uit of je met KLM of een andere maatschappij vliegt. KLM heeft op verschillende momenten per jaar aanbiedingen. Erg bekend zijn de Werelddeal Weken, waarbij er vaak meer dan honderd bestemmingen in de aanbieding gaan. Miami zit meestal ook tussen dit aanbod. De prijzen kunnen dan met een paar honderd euro per ticket dalen.
Met TUI naar Miami vliegen
Reisorganisatie TUI heeft een eigen vlieglabel: TUIfly. Met de TUI-vliegtuigen kun je vaak ook naar Miami vliegen. Deze populaire bestemming in Florida zit niet ieder seizoen in het programma bij TUIfly. Als er naar Miami gevlogen wordt dan is dat vaak in een A-B-C-schema. Dan wordt Miami gecombineerd met een andere bestemming. Meestal is dat ook een vliegveld in de Verenigde Staten, zoals bijvoorbeeld Orlando Sanford. De vluchten van TUI worden niet alleen in combinatie met een pakketreis verkocht. Je kunt ook losse vliegtickets naar Miami boeken bij TUI. Vaak zijn deze goedkoper dan de KLM-tickets. Wat je dan wel voor lief moet nemen is dat je op de heen- en/of terugweg vaak een tussenlanding hebt. Dat zorgt voor een iets langere reisduur.
Met andere maatschappijen naar Miami vliegen
Als je met andere luchtvaartmaatschappijen vanaf Amsterdam naar Miami wilt vliegen dan heb je altijd een of meerdere tussenstops. Veel gebruikte maatschappijen om naar Miami International Airport te vliegen zijn British Airways (via Londen), Iberia (via Madrid), Air Europa (ook via Madrid), Air France (via Parijs), United Airlines en American Airlines. Vaak, maar niet altijd, zijn tickets met een overstap goedkoper dan rechtstreekse tickets. Het is aan te raden om via verschillende vliegticketsites prijzen met elkaar te vergelijken. Kijk ook eens naar een dag eerder of later vertrekken, dat kan soms ineens heel andere vliegtarieven geven.
Miami International Airport
Miami International Airport is de internationale luchthaven van Miami. Dagelijks verwerkt dit grote vliegveld meer dan duizend vluchten, die gebruik kunnen maken van vier verschillende start- en landingsbanen. Op jaarbasis vertrekken en arriveren er bijna vijftig miljoen passagiers op deze luchthaven. Hiermee behoort Miami International Airport tot de top 15 drukste luchthavens van de Verenigde Staten.
De luchthaven ligt binnen de bebouwde kom. De afstand tot het centrum van Miami (Downtown Miami) bedraagt slechts tien kilometer. De route naar Miami Beach is minstens achttien tot twintig kilometer. Bij normale verkeersomstandigheden doe je daar minder dan een half uur over. Als je naar de noordelijke stranden, bijvoorbeeld Sunny Isles Beach, moet reizen dan moet je rekenen op een afstand van ongeveer veertig kilometer en een reistijd die ergens rond de drie kwartier uitkomt als er geen grote vertragingen zijn tijdens de route.
Miami International Airport is niet de meest efficiënte luchthaven die je in je leven tegen zult komen. Vooral over de drukte bij de immigratie wordt geregeld geklaagd. Op de een of andere manier krijgen ze het hier niet goed onder controle. Als je geluk hebt dan heb je binnen 15 tot 30 minuten je USA-stempel in je paspoort staan. De wachttijd kan helaas ook oplopen tot soms wel meer dan twee uur.

Overnachten in of rond de luchthaven
Als je na aankomst in Miami een overnachting nodig hebt om de dag daarna verder te reizen, bijvoorbeeld voor een rondreis per auto door Florida, dan is het handig om in de buurt van de luchthaven te overnachten. Er zijn gelukkig meerdere hotels te vinden in de directe omgeving van het vliegveld, zodat je niet al te ver hoeft te reizen voordat je in kunt checken. Grote ketens zoals Sheraton, Hilton, Hyatt en Crowne Plaza hebben allemaal hotels die zich bijna op loopafstand van de luchthaven bevinden. Er is zelfs een hotel op de luchthaven zelf: het Miami International Airport Hotel.
Via booking.com kun je eenvoudig naar hotelkamers in de directe omgeving van het vliegveld zoeken. Als je een geschikte kamer gevonden hebt kun je die in enkele stappen online reserveren:
Van en naar het vliegveld reizen
Redelijk wat mensen kiezen ervoor om een auto te huren vanaf Miami International Airport. Een huurauto op MIA kun je het beste vooraf reserveren omdat je ter plaatse vaak meer betaalt en niet alle autocategorieën nog aanwezig kunnen zijn. Een goede site om je huurauto in Miami te regelen is Sunny Cars. Zij bieden all-inclusive huurauto’s aan die volledig verzekerd zijn zonder dat er een eigen risico geldt.
Een andere veel gebruike site door Nederlandse reizigers die naar Miami gaan is Easyterra. Deze onafhankelijke vergelijker van huurauto’s laat meerdere opties zien bij verschillende aanbieders zoals Hertz, Avis en Alamo. Je kunt als je dat wilt een uitgebreide verzekeringsdekking nemen, maar je hebt bijvoorbeeld ook de vrijheid om wel een eigen risico te kiezen. Hierdoor kun je de huurprijs drukken.
Natuurlijk kun je ook met het openbaar vervoer vanaf de luchthaven naar de stad reizen. Met de Miami Mover, de metro, de trein en de bus zijn er verschillende opties om naar uiteenlopende bestemmingen in en rond Miami te reizen. Een taxi is natuurlijk ook een optie. We moeten daarbij wel waarschuwen dat taxi’s in Miami niet echt goedkoop zijn. Een rit naar Downtown Miami kost al snel 25 tot 35 dollar en wie naar Miami Beach wil reizen die moet op een realistisch tarief van pakweg 35 tot 50 dollar rekenen.