Miami in films en series

Miami en vooral Miami Beach zijn vaak het decor geweest voor allerlei films en televisieseries. Het unieke karakter van Miami heeft een enorme uitstraling op de entertainmentindustrie. Miami heeft immers een ruig randje dat tot de verbeelding spreekt van scriptschrijvers. De slechte reputatie die Miami eind vorige eeuw had heeft geleid tot verschillende films waarbij drugs en geweld vaak centraal stonden. Het bekendste voorbeeld hiervan is natuurlijk de misdaadfilm Scarface uit 1983, waarin de Cubaanse crimineel Antonio Montana centraal staat. Een ander bekend voorbeeld uit hetzelfde tijdperk is de televisieserie Miami Vice. Voor Don Johnson betekende dit zijn definitieve doorbraak als acteur.

In totaal zijn er meer dan 100 films (deels) opgenomen in Miami en zijn er tevens een kleine honderd televisieseries die geheel of deels opgenomen zijn in Miami. Soms is Miami (Beach) overduidelijk de locatie waar de serie of film zich afspeelt, maar vaker nog speelt het verhaal zich zogenaamd elders af maar zijn veel scenes wel in Miami opgenomen. Op deze wikipediapagina kun je een uitgebreide lijst bekijken van series en films die (deels) in of rond Miami opgenomen zijn. Wij hebben er hieronder een paar bekende uitgelicht.

Scarface

In de jaren tachtig was Miami niet de meest veilige stad in de Verenigde Staten. Sterker nog: drugshandel, corruptie, moord en andere vormen van misdaad vierden hoogtij in Miami. Dit inspireerde regisseur Brian De Palma en scenarioschrijver Oliver Stone tot het maken van een remake van de film Scarface uit 1932. De oorspronkelijke film speelt zich af in Chicago en is gebaseerd op de beroemde maffiabaas Al Capone. De remake uit 1983 speelt zich af in Miami, waar de criminele Cubaanse vluchteling Tony Montana uitgroeit tot een meedogenloze drugsbaron. Hoofdrolspeler Al Pacino werd door zijn rol als Tony Montana genomineerd voor een Oscar.

Het aantal openbaar toegankelijke plekken in Miami die herkenbaar zijn als opnamelocaties voor de film Scarface is beperkt. Een gebouw dat in de film voorkomt is het pand aan 728 Ocean Drive. Dit is de locatie waar de beruchte kettingzaagscene gedraaid is. De trap en het balkon komen voor in Scarface. Inmiddels zijn zowel de trap als het balkon iets aangepast. De houten leuningen zijn bijvoorbeeld verdwenen. Het uit 1953 stammende gebouw werd in 1989, zes jaar na het uitkomen van de film, verkocht aan Irene Marie die hier haar modellenbureau opende. Op de begane grond vestigde het hamburgerrestaurant Johnny Rockets zich. Tegenwoordig wordt het hele gebouw gebruikt als vestiging van de apotheekketen CVS.

728 Ocean Drive - waar een scene van Scarface opgenomen is

Miami Vice

Vijf seizoenen lang heeft Miami centraal gestaan in de wereldwijd populaire televisieserie Miami Vice. Hoofdkarakters Sonny Crocket en Rico Tubbs hebben gedurende 111 afleveringen de misdaad bestreden in de straten van Miami en Miami Beach. De serie werd halverwege de jaren tachtig uitgezonden en gaf een goede weerspiegeling van die tijd weer. Mode, de kleuren van Miami en synthesizermuziek waren kenmerkend voor deze flitsende actieserie. Het door Jan Hammer gecomponeerde lied ‘Crockett’s Theme’ behaalde in 1987 de eerste plaats van de Nederlandse Top 40. Die positie heeft het lied vier weken vast weten te houden.

De serie heeft een groot aantal gastoptredens gekend van bekende Amerikanen zoals Liam Neeson, Bruce Willis, Julia Roberts, Wesley Snipes en Ben Stiller.

In 2006 wordt Miami Vice als film naar de bioscopen gebracht. Michael Mann, die de serie produceerde, is ook verantwoordelijk voor de film. De hoofdrolspelers zijn wel anders. Colin Farrell en Jamie Foxx nemen de rollen van Crocket en Tubbs nu op zich.

2 Fast 2 Furious

Snelle auto’s, stoere auto’s en mooie vrouwen. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten voor de serie films die begon met The Fast and the Furious uit 2001. Twee jaar later werd de opvolger ‘2 Fast 2 Furious’ uitgebracht waarbij de in ongenade gevallen Brian O’Conner vanuit Los Angeles naar Miami verhuist om daar undercover voor de politie te gaan werken. Net als in de eerste film staan straatraces weer centraal in deze kaskraker, waarbij dit keer de straten van Miami en Miami Beach onveilig gemaakt worden. De rol van Brian O’Conner wordt vertolkt door Paul Walker, die tien jaar later op tragische wijze tijdens een auto-ongeluk om het leven kwam.Bad Boys

Op de vooravond dat wij, de auteurs van deze website, voor de allereerste keer naar Miami reisden hebben we film ‘Bad Boys’ in de bioscoop gezien. In deze actiecomedy zijn Miami en Miami Beach veelvuldig vanuit verschillende hoeken te zien. Het was onze voorpret op een onvergetelijke vakantie. In de film onderzoeken boezemvrienden Marcus Lawrence en Mike Lowrey de diefstal van een partij heroïne die een straatwaarde heeft van $ 100 miljoen. Het samenbrengen van de acteurs Will Smith en Martin Larence bleek een gouden zet. De film kostte 19 miljoen dollar om te maken en leverde alleen al in de bioscopen meer dan 140 miljoen dollar op. Voor de twee hoofdrolspelers betekende dit hun definitieve doorbraak als filmacteurs.

There's Something About Mary

In 1998 komt de romantische komedie “There’s Something About Mary” uit. Ted Stroehmann, die op fraaie wijze gespeeld wordt door Ben Stiller, gaat op 29-jarige leeftijd op zoek naar zijn jeugdcrush Mary. Deze rol wordt vertolkt door Cameron Diaz. Ted huurt detective Pat in die Mary in Miami vindt. Beide heren proberen Mary’s hart te veroveren, wat een aantal geweldige scenes oplevert. De meest bekende scene is die waarin Ted’s zaadlozing als gel in Mary’s haar terechtkomt. Voor die tijd was dit een vrij gewaagde grap, die gelukkig goed uitviel. De film ontving meerdere vooraanstaande prijzen. Cameron Diaz werd voor haar rol als Mary zelfs genomineerd voor een Oscar.

CSI: Miami

Tien seizoenen lang konden de verrichtingen van een forensisch onderzoeksteam in Miami gevolgd worden in de hitserie “CSI: Miami”. In 2002 was dit de eerste spin-off van de twee jaar eerder gestarte misdaadserie “CSI: Crime Scene Investigation”. Hoewel de serie zich afspeelt in Miami (en Miami Beach), zijn niet alle opnames daar gemaakt. De binnenopnames zijn vooral geschoten in de Raleigh Manhattan Studios in California. Een aantal buitenscenes zijn geschoten in Long Beach en Manhattan Beach in California.

Goldfinger

De Britse spion James Bond, ook wel bekend als 007, is een aantal keren in Miami geweest. De uit 1964 stammende film ‘Goldfinger’ speelt zich deels in Miami af. Het door Ian Fleming bedachte karakter geniet hier van een verlof tot hij van de CIA opdracht krijgt om de zakenman Auric Goldfinger te observeren. Het is de eerste Bond-film die zich deels in Miami afspeelt. Later keert 007 terug in Miami tijdens de films Thunderball (in 1965) en Casino Royale (in 2006). De in 1989 geproduceerde film ‘License to Kill’ speelt zich niet in Miami af, maar wel deels op de Florida Keys. Zo heeft Bond een ontmoeting met M in het Hemmingway House in Key West.Ballers

Dwayne “The Rock” Johnson speelt de hoofdrol in “Ballers”, een drama-comedy rond de voormalige NFL-ster Spencer Strasmore. Na zijn carrière als American Football speler gaat hij als financieel manager van andere NFL spelers aan de slag. Miami en de Miami Dolphins vormen een rode draad in deze HBO-serie.

The Golden Girls

Een ware klassieker is de 180-afleveringen durende sitcom “The Golden Girls”. Deze televieserie gaat over vier oudere alleenstaande vrouwen die samen leven in één huis. Dat doen ze in Miami. Eigenaresse van het huis is Blanche Devereaux. Deze ijdele mannenverslindster heeft via een advertentiebord in een supermarkt twee nieuwe huisgenoten gevonden: Rose en Dorothy. In aflevering drie van het eerste seizoen trekt ook Sophia, de 80-jarige moeder van Dorothy bij de dames in. Daarmee is de basis gelegd voor zeven seizoen lang meelachen en af en toe een traantje laten met deze vier geweldige dames.

Wild Things

Zwoel, sexy en een beetje gevaarlijk. Deze combinatie is zowel van toepassing op Miami als op de film Wild Things waarbij de prachtige highschoolstudentes Neve Campbell en Denise Richards een driehoeksrelatie aangaan met de ‘foute’ schooladviseur die gespeeld wordt door Matt Dillon. In de film worden meerderde bekende plekken in Miami getoond zoals de Coral Gables City Hall en de goedkope Opa-locka strip mall. De film was in de Amerikaanse bioscopen een matig succes, maar deed het later vooral goed in de videotheken. Er wordt beweerd dat de pauzeknop van de VHS-videospelers veelvuldig gebruikt is om een glimp van de borsten van Denise Richards op te kunnen vangen.