Miami is tegenwoordig het bruisende hart van zuidoost Florida. Samen met Miami Beach is de plaats geliefd bij toeristen, maar ook sterren en celebrities weten Miami te waarderen om haar hippe imago. Toch kent deze stad aan de Atlantische kust een ruige geschiedenis vol met oorlog, slavernij en later ook criminaliteit. Nu is Miami en het bijbehorende Miami Beach meer trendy dan ooit. Het is de thuishaven van veel internationale sterren én een favoriete vakantiebestemming.
De geschiedenis van Miami
Het ontstaan van Miami
De Tequesta indianen waren de oorspronkelijke bewoners van Miami. Zij waren afkomstig uit zuidwest California en wilden hun geluk beproeven in dit gebied. Daar kwam abrupt een einde aan toen Pedro Menéndez de Avilés het grondgebied in 1565 opeiste voor zijn eigen land. Echter ging dit niet zonder slag of stoot want de oorspronkelijke bewoners verzette zich hevig. Bloedige gevechten waren het gevolg maar de Spanjaarden slaagde er toch in om een nederzetting te bouwen in het gebied. Toch hielden ze het na 3 jaar al voor gezien waardoor ze in 1569 weer vertrokken uit het Amerikaanse grondgebied.
De Florida Wars in de negentiende eeuw
In 1830 zette Richard Fitzpatrick voet aan wal. Deze geslaagde westerse kolonist bezat een grote plantage waarin hij de oorspronkelijke inwoners van Miami, de indianen, als slaven liet werken. Dit resulteerde in een heftige onderlinge strijd tussen verschillende indianenstammen die woonachtig waren in het gebied. Deze periode staat ook wel bekend als de Florida Wars. Het gebied was daarna zo goed als onbewoond maar telde toch één heel belangrijke inwoner, William Brickell.
Hij heeft veel betekend voor de stad. Ook Brickell richtte samen met Julia Tuttle een plantage op. Deze was zo succesvol dat de Florida East-Coast spoorweg doorgetrokken werd tot aan Miami. Daarmee werd er een periode van bloei ingeluid waarna Miami in 1896 officieel uitgeroepen werd tot stad. Ook het inwonersaantal steeg hierdoor aanzienlijk. Zo stond de teller begin 1900 nog op slechts 1600 inwoners, rond 1920 was dit aantal met 30.000 mensen sterk toegenomen.
De Grote Depressie en Tweede Wereldoorlog
Omstreeks 1920 werd het gebruik van alcohol verboden in stad Miami. Dit was het directe resultaat van de drooglegging, hoewel hier door het stadsbestuur niet of nauwelijks op werd gereageerd. Ook gokken werd toegestaan. In combinatie met alcohol vierde de komst van duizenden noorderlingen hoogtijdagen. Miami barstte daardoor uit zijn voegen waardoor er in rap tempo nieuwe woonvoorzieningen gebouwd moesten worden.
Een aantal jaren later, in 1926 om precies te zijn, werd Miami getroffen door catastrofaal natuurgeweld in de vorm van een orkaan. Legio mensen verloren hun huis én al hun bezittingen. Toen kort daar de Grote Depressie zich aankondigde, betekende dat voor veel inwoners van Miami dat ze hun baan en inkomen verloren. De stad leefde in deze periode in behoorlijke armoede. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Miami gebruikt als vestiging voor het leger van Amerika. Daarmee was de stad van groot belang geworden.
Recente geschiedenis
Nadat de Tweede Oorlog goed en wel voorbij was, diende zich alweer een nieuw machtsovername aan in de vorm van de Koude Oorlog. De Cubaanse leider Fidel Castro zorgde ervoor dat veel welgestelde Cubanen de overstap naar Miami maakte. Pas later, in 1980, waagde ook de arme bevolking uit Cuba de sprong naar de stad. Het gebied raakte in snel tempo overbevolkt waardoor de oorspronkelijke inwoners van Miami de stad massaal ontvluchtte.
Deze leegloop van bewoners en de overspoeling met Cubanen zorgde ervoor dat Miami op het randje van de afgrond balanceerde. Financieel was Miami zo goed als failliet waardoor het zelfs in de top 4 van armste gebieden in Amerika terecht kwam. Met deze armoede nam tevens de criminaliteit in de stad toe. Om dit een halt toe te kunnen roepen werden er drastische maatregelen genomen. Daardoor werden Miami en Miami Beach een stuk veiliger en heeft het uit kunnen groeien tot wat het nu is: een trendy stad welke vooral bekend staat om zijn witte stranden, azuurblauwe zee én bruisende uitgaansleven.